• Lumea in Stiri

Un preot din Suceava a stat zi și noapte cu bolnavii de COVID


Echipat corespunzător și instruit în privința regulilor de protecție, preotul Constantin Diaconașu are acces în toate secțiile și oferă asistență spirituală bolnavilor de Covid-19 la orice oră din zi și din noapte.


Face acest lucru din aprilie 2020, când la Suceava a explodat numărul de îmbolnăviri de COVID 19.


Numai la ATI a fost chemat la peste 100 de bolnavi.


Povestea lui este spusă pe larg de publicația Monitorul de Suceava, care scrie că Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava are propria biserică în curte, iar preotul Constantin Diaconașu este angajatul unității medicale.


Poartă trei măști odată, trei perechi de ciupici și tot de 3 de mănuși când intră la bolnavii de COVID.


„Dacă îmbrac halatul lung „170”, reverenda rămâne pe mine. Pun trei rânduri de ciupici, trei măști, trei perechi de mănuși și trei capeline. Când secția nu este de halat „170”, iau combinezon. Cu combinezon nu mai pot să îmbrac și reverenda. Patru genți port în mașină – geantă Covid, geanta non Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi. Au fost zile în care am mers și de șapte, opt ori la bolnavi. Acum vin de la Infecțioase, de la o doamnă”, povestește preotul Diaconașu, vineri seara, aproape de ora 21.00.


Dacă mă îmbolnăvesc, mă duc la spital și mă tratez”, povestește râzând preotul, care recunoaște totuși că prima dată când s-a îmbrăcat în combinezon a avut emoții.


Din această săptămână, Ministerul Sănătății a decis, potrivit unui ordin, că preoții și rudele de gradul I ale bolnavilor COVID au voie să-I viziteze pe pacienții în stare gravă, cu respectarea normelor sanitare.

O astfel de măsură a fost luată în Spania și Italia de mai multe luni, în idea ca nimeni să nu moară singur.


Foto si Video: Monitorul de Suceava28 views0 comments