• Lumea in Stiri

Un reportaj BBC în Bulgaria arată că romii dintr-o comunitate săracă nu au cum să se apere de COVID


Corespondentul BBC Europa Jean Mackenzie a ajuns în Bulgaria, în una din cele mai mari comunități de romi de pe continent, pentru a vedea cum se respectă într-o astfel de comunitate măsurile sanitare recomandate de autorităţi.


La Sliven, în Bulgaria, trăiesc 25.000 de oameni trăiesc într-o mizerie cruntă.


Concluzia jurnalistei britanice este că prevenirea infectărilor cu Covid este o chestiune de noroc, pentru că aplicarea măsurilor recomandate de autoritățile sanitare este imposibilă.


Pandemia a devastat multe dintre aceste comunitățile sărace, de romi, separându-le și mai mult de societate - scrie BBC.


Comunitatea de romi din Sliven este separată de restul orașului de calea ferată, iar de când a venit pandemia, autoritățile locale au blocat un pasaj care făcea legătura între cele două zone.

Cei care locuiesc în comunitate spun că nu au apă, electricitate, drumuri, ci doar mizerie și noroi.


Oamenii nu se pot proteja aici. Să spunem că ai nevoie de o ambulanță... ambulanțele nu pot intra aici”, spune un tânăr, în limba engleză.


Un bărbat în vârstă din comunitate spune: „Din cauza virusului ar trebui să ne păstrăm igiena, dar cum poți să faci asta când aici e plin de gunoaie și noroi?”.

Nici măcar un câine nu poate trăi în aceste condiții oribile. Canalizare nu există, nu avem toalete, oamenii își aruncă mizeria de la toaletă afară”, spune o femeie.


Cei mai mulți copii din comunitate mergeau la școală, unde primeau și o masă pe zi.

Însă acum școlile s-au închis și au rămas și fără mâncare și nu mai au acces la educație, pentru că cei mai mulți nu au acces la internet și școală online - se mai arată în reportajul BBC.


20 views0 comments