• Lumea in Stiri

Un sat speră să devină la fel de celebru precum craterul pe care va amartiza roverul Perseverance


Ar putea fi o zi istorică pentru satul Jezero din Bosnia şi Herţegovina. Localnicii speră ca amartizarea roverului NASA să le aducă recompense, scrie euronews.com.

Satul speră ca misiunea să atragă atenţia şi asupra lor, dar şi vizitatori care să relanese turismul în valea verde bosniacă de lângă frumosul lac Pivsko, alimentat de râuri, la aproximativ 120 de kilometri nord-vest de Sarajevo.

Roverul va ajunge pe craterul Jezero de pe Planeta Roşie, care a fost numit după satul acesta pentru că odinioară aici era şi un lac alimentat de râuri.

NASA le-a transmis autorităţilor din Jezero - care înseamnă lac în limba locală - care sunt planurile încă din septembrie 2019. Anunțul a fost făcut personal de ambasadorul american în Bosnia.

"A provocat reacţii diferite", a spus primarul satului Jezero Snezana Ruzicic. "Când am primit scrisoarea, m-am amuzat, am crezut că este o informaţie falsă. Şi locuitorii au reacţionat diferit. Unii au crezut că este extraorinar şi alţii au ridiculizat, spunând: Primarul nostru ne va lua pe Marte. Și reacţiile pe reţelele de socializare au fost diverse. Dar, în final, au făcut Jezero celebru".

Amartizarea roverului Perseverance este cel mai riscant pas într-o misiune care va încerca să adune mostre geologice care ar putea dezvălui dacă a existat vreodată viață pe Planeta Roşie.


Oamenii de ştiinţă spun că există o mare şansă ca în rocile care s-au format în acest mediu să poată fi găsite dovezi de activitate microbiană trecută, în cazul în care a existat pe această planetă.

Perseverance va petrece cel puţin un an marţian (aproximativ doi ani pământeni) pe planeta Roșie.


8 views0 comments