• Lumea in Stiri

Un tablou semnat Picasso, expus într-un supermarket de lângă Paris


Scos din colecţiile unuia dintre cele mai mari muzee de artă modernă şi contemporană din lume, Centrul Pompidou, pictura artistului spaniol a intrigat miercuri rezidenţii veniţi să-şi facă cumpărăturile şi care se întrebau dacă este ''autentic''.


Pompieri, poliţişti şi agenţi de securitate ai supermarketului au vegheat cu discreţie tabloul.


Tabloul în tuşe predominant maro reprezintă interiorul atelierului lui Pablo Picasso dintr-o vilă din Cannes. A fost realizat în 1955 în memoria prietenului său Henri Matisse.


O simeză modestă a fost construită în faţa rafturilor cu produse şi a fost eliberat un culoar astfel încât clienţii acestui supermarket, situat între două oraşe cu mai puţin de 60.000 de locuitori laolaltă, să poată contempla opera pictorului cubist.


Această expoziţie efemeră şi insolită se înscrie în cadrul demersului de amplasare, în oraşul Massy (departamentul Essonne), a unui Centru Pompidou regional, preconizată pentru decembrie 2025.


Noul centru, cu o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, va adăposti în depozitele sale totalitatea colecţiilor Centrului Pompidou, circa 120.000 de opere. În prezent, operele sunt păstrate şi păzite cu sfinţenie în nordul Parisului, într-un spaţiu care ''nu mai este adecvat'', a explicat pentru AFP Julie Narbey, directoare generală a Centrului Pompidou.


Începând din 2019, au fost demarate acţiuni premergătoare inaugurării acestui centru precum expunerea unor opere din colecţiile Muzeului Naţional de Artă Modernă în Ile-de-France, în şcoli, spitale, centre sportive, pentru '' a aduce arta acolo unde nu este'', potrivit directoarei generale a Centrului Pompidou.


La sfârşitul anului 2023, Centrul Pompidou, situat în centrul Parisului, se va închide temporar pentru lucrări de restaurare, redeschiderea fiind prevăzută pentru 2027.

22 views0 comments