• Lumea in Stiri

Un urias lac antarctic a disparut brusc


Un lac uriaș, situat în estul calotei glaciare Amery, a treia ca mărime din Antarctica, a dispărut brusc, lăsând în urmă un crater de peste 10 kilometri pătraţi cu o adâncime de 80 de metri, scrie publicația The Independent.


Volumul imens de apă din lac, estimat la aproximativ 700 de milioane de metri cubi, s-ar fi scurs în ocean prin stratul de gheaţă cu o grosime de până la 1.400 de metri.


Descoperirea i-a alarmat pe oamenii de ştiinţă, deoarece creşterea temperaturilor din cauza crizei climatice presupune niveluri mai ridicate de apă de suprafaţă rezultată din topire, care se acumulează pe calotele glaciare din Antarctica. Lacurile rezultate pot provoca fracturi în stratul de gheaţă, ajungând până la ocean și pot duce la prăbuşirea unor porţiuni din aceste calote, rezultând niveluri mai mari de pierderi de gheaţă de pe continent.Calotele glaciare care înconjoară Antarctica sunt bariere esenţiale, ce împiedică pierderile şi mai mari din volumul gheţarilor şi al gheţii care acoperă suprafaţa terestră.


În pofida faptului că pe acest continent este acum iarnă, oamenii de ştiinţă au putut să 'vadă' lacul şi craterul pe care l-a lăsat în urmă, cu ajutorul imaginilor satelitare.În depresiunea de suprafaţă, numită dolină, se pot observa resturile din stratul subţire de gheaţă care acoperea lacul.
Procese similare de hidrofractură ar fi stat la baza prăbuşirii unor porţiuni din calota glaciară din Peninsula Antarctică, însă cercetătorii spun că nu au mai văzut o hidrofractură atât de adâncă până în prezent.


Calota glaciară Amery face parte dintr-un bazin-cheie de drenaj pentru partea de est a Antarcticii, iar suprafaţa sa este enormă - 60.000 de kilometri pătraţi).


Dispariţia lacului a fost observată cu ajutorul unui laser cu lumina verde de pe satelitul ICESat-2 al agenţiei spaţiale americane NASA.


75 views0 comments