• Lumea in Stiri

Un vulcan ar putea deveni atractie turistica perfecta/FOTO+VIDEO


Un vulcan din Islanda care erupe de săptămâna trecută ar putea continua așa ani de zile, devenind o potenţială nouă atracţie turistică pe insula cunoscută pentru minunile sale naturale.

Mii de islandezi s-au adunat în peninsula Reykjanes, la circa 30 de kilometri sud-vest de capitală, sperând să asiste la 'fântânile' de lavă şi chiar să gătească la magma fierbinte.

Filmările realizate cu ajutorul dronelor arată lava bolborosind şi stropind la ieşirea din micul crater din apropierea muntelui cu un nume imposibil pentru noi, Fagradalsfjall, în mijlocul magmei gri solidificate ce elibera abur în atmosferă.

'Este o atracţie turistică perfectă', a spus pentru agenția de presă Reuters Thorvaldur Thordarson, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda. 'Cu avertismentul, totuşi, ca turiştii să nu se apropie prea mult', a mai spus el.

Pentru a face faţă numărului mare de vizitatori, autorităţile din Islanda au stabilit un traseu de 3,5 kilometri până la locul erupţiei şi patrulează zona pentru a împiedica privitorii să se aventureze în zone periculoase poluate de gaze vulcanice.

Un oficial al Departamentului de protecţie civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă a declarat că peste zece mii de persoane s-au aventurat la locul erupţiei, dintre care unii au avut nevoie de ajutor din cauza vremii nefavorabile şi pentru că au călătorit fără suficientă hrană sau îmbrăcăminte adecvată.


Profesorul Thorvaldur Thordarson a comparat fluxul de lavă cu cel al erupţiei vulcanului Pu'u 'O'o din Hawaii, care a început în 1983 şi a continuat să erupă timp de 35 de ani.


47 views0 comments

Recent Posts

See All