• Lumea in Stiri

Unul dintre cele mai frumoase teatre din Romania, nu mai e, de fapt, Teatru / Fotoreportaj
Într-un top al celor mai frumoase teatre din România, cel din Oraviţa ar ocupa, cu siguranţă unul dintre locurile fruntaşe. Aici a cântat Enescu, iar Eminescu a trecut cu trupa în care era sufleor.


Teatrul din Oravița este, de fapt, cea mai veche clădire de teatru din Banat, primul teatru de pe teritoriul României de azi, dar şi prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă.


Anul acesta se împlinesc 205 ani de la inaugurare.


În prezent adăpostește Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița.


Teatrul din Oraviţa este o copie a vechiului Burgtheater al Vienei, dar la o scară mai mică. După modelul teatrului din Viena (care nu mai există) s-a mai construit unul la Sopron, în Ungaria, pe teritoriul vechiului Imperiu.

Cel de la Oraviţa pare ca o bijuterie la care s-a lucrat cu multă atenţie la toate detaliile.


La începutul secolului XX, la Oraviţa era o elită economică importantă“ – îmi spune istoricul Ionel Bota, din Oraviţa. „Viena îşi trimisese aici specialişti care să organizeze activitatea mineritului în zonă. Soţiile acestora – nostalgice încă după viaţa boemă pe care o lăsaseră în urmă – îşi doreau un teatru în micul oraş din Banat. Maria Terezia a Austriei aprobă iniţiativa femeilor, însă construirea teatrului se tot amînă mai bine de 50 de ani. Banii se strîng din donaţii. Există două liste lungi cu cei care au contribuit la ridicarea teatrului. Toate etniile care trăiau atunci în Banat se regăsesc printre donatori. De la mici industriaşi, instituţii din Viena şi Budapesta, pînă la două loji masonice importante din imperiu. Acestea au dat aproape jumătate din suma totală. Aşa că, între 1814-1815, se lucrează intens – majoritatea muncitorilor au fost localnici voluntari –, iar anul următor se fac amenajările interioare, în stil rococo, cu ornamente bogate şi variate, cu reliefuri aplicate şi impozante. Un deputat de Caraş, de la vremea aceea, a plătit din indemnizaţia de parlamentar scaunele din sala teatrului, făcute dintr un lemn special, la Viena.“

Aceleaşi scaune, îmbrăcate în catifea vişinie, sînt şi astăzi, după o impecabilă restaurare.

Inaugurarea clădirii a avut loc pe 5 şi 7 octombrie 1816, cu două spectacole. La cel de-al doilea au ajuns şi împăratul Francisc I al Austriei, împreună cu împărăteasa Augusta Carolina, veniţi special la Oraviţa.


De-a lungul timpului au jucat aici trupa Teatrului Regal din Madrid, trupa Teatrului Balşoi din Moscova, orchestra imperială a Rusiei, precum şi trupe din Viena.


Un episod aparte din istoria teatrului este legat de vizita trupei lui Mihail Pascali, din care făcea parte şi Mihai Eminescu. Se întîmpla pe 31 august 1868. Trupa a avut două spectacole, în zilele de 1 şi 2 septembrie. Eminescu era pe atunci sufleurul trupei. Se vede şi acum, sub scena din lemn, o cabină îngustă, cu o trapă.


Există o legendă potrivit căreia pe scîndura de care se sprijinea sufleurul ar fi o semnătură a lui Eminescu. Însă – îmi spune profesorul Ionel Bota – e doar o legendă.

5 noiembrie 1931 este, iarăşi, un moment important în istoria teatrului din Oraviţa. George Enescu a cîntat aici. Împlinea 50 de ani şi a făcut un turneu aniversar. Aşa a ajuns şi la Oraviţa. Trei zile a locuit la un profesor de muzică de la Liceul Dragalina, cu care era prieten. A avut un concert de o oră, i s-a oferit un banchet, au venit mulţi intelectuali din Banat, iar presa a relatat pe larg evenimentul.


În comunism, însă, Teatrul din Oravița şi-a pierdut din strălucire. Din clădire au fost luate cărţi şi documente de mare valoare şi au fost arse în centrul oraşului, pentru ca un an mai tîrziu sala să intre în categoria monumentelor istorice, tocmai pentru a fi protejată.


Din păcate, teatrul acesta nu a avut niciodată propria trupă de actori. A fost doar gazdă pentru trupe importante din ţară şi din străinătate.


Astăzi e chiar mai puţin. A devenit muzeu şi poate fi vizitat aproape în fiecare zi.

Cînd şi cînd, copiii de la şcolile din oraş mai fac repetiţii pe scenă.
1,519 views0 comments