• Lumea in Stiri

Unul dintre marile mistere ale istoriei: cine a incendiat Roma?


Una dintre cele mai mari tragedii care a lovit Roma, de-a lungul timpului, rămâne, poate, marele incendiu care a lovit orasul sub domnia împăratului Nero.


Incendiul a izbucnit în noaptea de 18 iulie 64, în zona Circus Maximus şi a făcut ravagii timp de şase zile şi şase nopţi, propagându-se practic în întregul oraş.


Conform unei legende vinovatul pentru provocarea acestei catastrofe ar fi fost insusi Împăratul Nero.


Poate așa se explică bucuria romanilor, la moartea împăratului Nero, doi ani mai târziu.


Oamenii au ieșit pe stradă și au sărbătorit moartea lui Nero, care a fost, de fapt, o sinucidere (fugise, se ascundea de soldați, iar când aceștia erau la un pas să-l prindă, a ales să se sinucidă, înjunghiindu-se în gât. Avea doar 30 de ani).


Tacitus relatează, însă, că Nero i-a invinuit pe crestini de dezastru si a ordonat masacrarea lor , aruncarea acestora la câini, răstignirea sau arderea lor ca torte vii, pentru a servi ca exemplu.


Circus Maximus – Marele Circ, unde a izbucnit incendiul - era dedicat curselor de care, fiind cea mai mare incintă sportivă a lumii romane.


Din cauza vântului, Marele Circ este cuprins de flăcări pe toată lungimea sa. Într-un final, din 14 cartiere , trei sunt complet distruse, șapte puternic deteriorate, doar trei rămânând intacte.


Printre monumentele distruse total sau parțial au fost: templele Luna, Jupiter, Apollo și Vesta, biblioteca palatină, teatrul lui Marcellus, palatul lui Tiberius și al lui Nero.

Doar Forumul și parțial Capitoliul scapă.


Monumentele distruse datau unele din vremea lui Romulus, cum este templul lui Jupiter Stator, al regelui Numa, din care se mai vedea palatul. Pierdut va fi și cel al lui Servius Tullius.Dispar și bogățiile acumulate în decursul secolelor, în special capodoperele grecești. Singura barieră în calea flăcărilor a fost râul Tibrul.


Au murit mii de oameni, iar circa 200.000 au rămas fără adăpost.


Nero, întors de curând de la locuința sa de vară din Antium, le deschide victimelor grădinile Vaticanului unde, ca și pe câmpul lui Marte, se ridică adăposturi pentru cei rămași fără case.


Le aduce provizii din orașele învecinate, ordonând de asemenea o scădere a prețului grâului.Totuși, în timp ce Roma este încă în flăcări, un zvon se răspândește cu repeziciune: că Nero era incendiatorul.


Demența l-ar fi împins la un asemenea gest pentru a face o nouă cetate (urba nova), Neropolis.


Izvoarelor istorice sunt contradictorii. Unii îl acuză, alții îl apără, dar în istorie rămâne ca piroman.

227 views0 comments