• Lumea in Stiri

Vaccin pentru LombardiaToţi locuitorii regiunii Lombardia vor fi vaccinaţi până la sfârșitul lunii iunie, a anunţat,în timpul conferinței de presă în care a fost prezentat oficial, Guido Bertolaso, numit de președintele Attilio Fontana și de vicepreședintele său consultant pentru implementarea și coordonarea planului de vaccinare anti COVID-19 în Regiunea Lombardia. "Până la sfârșitul lunii iunie vom vaccina 10 milioane de persoane", a spus Bertolaso, care a adăugat că a acceptat numirea de consultant "cu titlu gratuit".


Guido Bertolaso a mai fost consultant pentru regiunea Lombardia în timpul primului val al pandemiei. Atunci a coordonat echiparea spitalului de la Fiera di Milano, aproximativ 200 de locuri de terapie intensivă finanțate în întregime de persoane private. O operațiune care a dat startul multor controverse. În acel caz, Bertolaso ​​a primit suma simbolică de un euro. "De data aceasta - a spus el în glumă - am decis să-mi scad din nou salariul: de la un euro la zero. Aceasta este o misiune care se face în mod voluntar și doar pentru că este o misiune importantă", scrie publicația La Stampa.Planul de imunizare preconizează ca vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani să înceapă la 24 februarie, în condițiile în care autoritățile au anunțat că în Lombardia sunt aproximativ 700 de mii de persoane octogenare, din care 620 de mii sunt bolnavi cronici.

În paralel, va începe şi vaccinarea restului populației, inclusiv a persoanelor care suferă de boli cronice (aproximativ un milion) și a celor cu vârste între 60 şi 79 de ani (aproximativ 2 milioane de persoane). Începând cu 10 februarie, va începe campania numită Faza 1 Bis, care implică aproximativ 107 mii de persoane, care fac parte din centre de asistenţă, cămine de bătrâni, prestează muncă de îngrijire la domiciliu, dentiști, clinici acreditate și alți medici independenți, plus profesorii și forțele de ordine.


Vaccinarea persoanelor vârste de peste 80 de ani va fi făcută de medici generaliști, însă va exista și posibilitatea înregistrării printr-un portal (disponibil peste două săptămâni). În ceea ce priveşte vaccinarea în masă, care va implica aproximativ 6,6 milioane de locuitori din Lombardia, Guido Bertolaso ​​a explicat că vor fi implicați medicii de familie, iar vacccinul va fi administrat "într-un pavilion al spitalului amenajat la Târgul de la Milano, precum și în auditorii, centre de congrese și săli de sport".