• Lumea in Stiri

Vecinul de langa casa niciodata nu te lasa sau sa moara si capra vecinului?

Updated: May 30, 2021


„Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”- e o vorbă de care ne aducem aminte de „Ziua Europeană a Vecinilor”, marcată în ultima vineri a lunii mai.


Inițiativa îi aparține unui emigrant român, Atanase Perifan, stabilit în Franţa. Obişnuit cu atmosfera satului românesc în care oamenii știu bine că, într-adevăr, vecinul de lângă casă nu te lasă la greu, dar mai ales la bine, Atanase Perifan a strâns laolaltă mai mulţi refugiaţi, dar şi francezi animaţi de dorinţa de a socializa, creând astfel, în 1990, asociaţia „Parisul prietenilor”.

Un grup de oameni care au reînceput să-și deschidă inima celor din apropiere și să refacă legăturile sociale între locuitorii aceluiaşi cartier sau aceluiaşi imobil.


Inițiativa a avut succes, în anul 1999 asociația a devenit cunoscută în toată Franța și s-a organizat pentru prima oară Ziua Vecinului, la care au luat parte 10.000 de rezidenţi, pentru ca un an mai târziu evenimentul să fie organizat la scară naţională, în mai mult de 30 de comune şi oraşe.


Din anul 2003, Ziua Vecinilor a fost adoptată și de alte țări europene. Se organizează petreceri sau mese și evenimente în comun.

În România, sărbătoarea este organizată în general prin Ardeal. De la un an la altul, participă tot mai mulţi oameni, ca să se cunoască mai bine şi să petreacă momente plăcute împreună.


Se spune că Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă, dar la fel de populară este și expresia să moară capra vecinului, care pare să ne reprezinte, pentru că 8 din 10 români sunt invidioși, în special în situații profesionale, arată primul studiu național ce măsoară comportamentele și emoțiile care duc la lipsa coeziunii sociale și ne împiedică să formăm ușor comunități.


Cu alte cuvinte, principiul ”de ce să îi meargă bine vecinului, dacă mie îmi merge rău” nu face decât să strice relațiile dintre vecini.


Dar și bormașina! Pentrucă viața la bloc poate ne-a apropiat mai mult decât ne-am fi dorit, și uite așa un român din cinci spune că este deranjat de zgomotul făcut de vecini. Statistica Eurostat ne plasează pe locul șapte, mai bine decât olandezii și germanii, într-un top european al vecinilor deranjați de zgomot.

O să privim, însă, mai puțin critic relațiile noastre de bună vecinătate dacă ne reamintim de o poezie populară culeasă de Vasile Alecsandri, care spune că:


Decât ruda și vecinul, Lelițo, leliță,

Mult mai bine cu străinul, Lelițo, leliță.

Ruda că te necăjește

Și vecinul te vorbește.


170 views0 comments