• Lumea in Stiri

Veneția ar putea fi pe lista orașelor aflate în pericol


UNESCO ia în considerare să introducă Veneția pe lista orașelor aflate în pericol, dacă vasele de croazieră nu sunt interzise.


Problema urmează să fie discutată luna viitoare, iar dacă va fi aprobată, guvernul italian poate să fie forțat să ia măsuri până în luna februarie, relatează CNN.


Cea mai mare amenințare la adresa Veneției o reprezintă navele de croazieră, care pătrund până în centrul istoric.


Autoritățile centrale au adoptat în martie un decret prin care navele mari, inclusiv cele de croazieră, să fie interzise, urmând ca un port să fie construit în afara lagunei. Până atunci însă, navele vor continua să acosteze în oraș.


Între timp, singura modalitate prin care navele pot intra în Veneția este prin canalul Giudecca, unde în iunie 2019 o navă cu 13 punți operată de MSC s-a prăbușit într-un debarcader și o barcă turistică, rănind cinci persoane.Comitetul pentru patrimoniu scrie că problemele „cruciale” rămân nerezolvate la Veneția, citând impactul turismului de masă, scăderea constantă a populației și problemele de guvernare și management care au dus la pierderea „autenticității istorice”.


Schimbările climatice (inundații și creșterea nivelului mării) care afectează ecosistemul vulnerabil al lagunei constituie, de asemenea, o problemă.


Alte șase situri au fost propuse pentru a intra pe lista UNESCO a patrimoniului mondial aflat pe cale de dispariție: Marea Barieră de Corali, Budapesta, Valea Kathmandu, vulcanii din Kamceatka (Rusia), regiunea Ohrid din Albania și Macedonia de Nord și Complexul W-Arly-Pendjari – care se întinde pe teritoriile statelor Benin, Burkina Faso și Niger.


În prezent, există 53 de situri pe această listă, trei fiind din Europa: centrul istoric al Vienei, o parte istorică a orașului Liverpool din Marea Britanie, precum și monumentele medievale din Kosovo.

72 views0 comments