• Lumea in Stiri

Veneția trebuie protejată


În disperare de cauză, autoritățile italiene au fost nevoite să ia o serie de măsuri care să protejeze minunatul oraș vechi de 1.600 de ani.


Veneția este amenințată de ani de zile de inundațiile provocate de mareele neobișnuit de ridicate, datorate schimbărilor climatice. Ne amintim cu toții imaginile spectaculoase cu Piața San Marco acoperită de apă adâncă chiar și de un metru.


Un alt factor care contribuie la eroziunea malurilor și la poluarea orașului este circulația navelor de croazieră care intrau fără restricții pe canalul Giudecca, nu departe de Piața San Marco.


UNESCO a insistat pentru protejarea patrimoniului din Veneția.


Astfel, marile nave de croazieră nu mai pot intra în canalul Giudecca al orașului Veneția, care duce în Piața San Marco.


Navele mari ar trebui să acosteze în portul industrial din Veneția.


Ministrul culturii, Dario Franceschini, a salutat această decizie, pe care a catalogat-o ca fiind „corectă, așteptată de ani de zile”.


Și, într-adevăr, au fost ani de controverse, în care s-au căutat măsuri ca urmare a poluării provocate de navele mari, care ar afecta structurile în zonele de acces.


În iunie 2019, un vas de croazieră a fost scăpat de sub control și a lovit un doc din port. Cinci persoane au fost rănite atunci.

Absența navelor de croazieră în perioada pandemiei a ajutat la îmbunătățirea calității apei în lagune, mai arată oficialii locali.


O veste bună pentru Venția este și faptul că, de anul trecut, Veneția este, în sfârșit protejată de mult așteptatul sistem de diguri MOSE, un sistem compus din 78 de porţi hidraulice care trebuie să se închidă în fața mareelor.


Despre acest sistem, dar și despre povestea orașului Veneția puteți citi mai multe aici: https://www.lumeainstiri.com/post/orasul-iubirii-implineste-1600-de-ani-reportaj-foto-video

26 views0 comments

Recent Posts

See All