• Lumea in Stiri

Vesti bune pentru persoanele supraponderale


Un medicament utilizat pentru tratarea diabetului poate ajuta persoanele obeze, prin reglarea senzaţiei de foame, să piardă peste 20% din greutate fără intervenţie chirurgicală, arată datele unui studiu complex citat de agenția France Presse.

Realizat în 16 ţări şi publicat de revista medicală americană New England Journal of Medicine, studiul a analizat efectele semaglutidei, moleculă similară cu cea eliberată în sânge de intestin după mese care ajută la reducerea senzaţiei de foame şi la creşterea senației de saţietate. 'Trei sferturi dintre persoanele care au primit 2,4 mg de semaglutidă au pierdut peste 10% din greutatea corporală şi mai mult de o treime, peste 20% din greutatea corporală', spune Rachel Batterham, co-autor al studiului, într-un comunicat publicat de universitatea britanică University College London.


'Niciun alt medicament nu a reuşit să producă un asemenea nivel de scădere în greutate - cu adevărat schimbă datele problemei', a precizat profesoara care conduce Centrul de cercetare dedicat obezităţii din cadrul UCL.

'Pentru prima dată, oamenii pot obţine cu ajutorul medicamentelor ceea ce era posibil doar prin operaţie pentru slăbit', a adăugat ea, referindu-se la 'o descoperire majoră pentru îmbunătăţirea sănătăţii persoanelor care suferă de obezitate'.


Timp de peste 15 luni, participanţii la studiu au primit săptămânal o injecţie subcutanată cu semaglutidă sau cu un placebo. Ajutaţi de dieteticieni pentru a stabili un regim alimentar mai echilibrat şi pentru a face mai multă mişcare, voluntarii trataţi cu semaglutidă au pierdut în medie 15,3 kilograme, faţă de 2,6 kilograme, cât au slăbit cei care au primit un placebo.

Persoanele care au luat medicamentul au constatat, de asemenea, scăderea grăsimilor din sânge, a nivelului zahărului din sânge şi a tensiunii arteriale, factori de risc pentru bolile de inimă şi diabet.

Întrebat de BBC, dieteticianul britanic Duane Mellor a explicat că medicamentul 'oferă o alternativă utilă', însă a avertizat că 'pierderea în greutate necesită întotdeauna o schimbare a stilului de viaţă şi că orice astfel de modificare sau medicament poate atrage riscuri şi potenţiale efecte secundare'.

În pofida efectelor secundare uşoare şi tranzitorii (greaţă, diaree), semaglutida a fost supusă spre aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi de autorităţile în domeniu din SUA şi Marea Britanie pentru tratarea obezităţii.


26 views0 comments