• Lumea in Stiri

Viața de film a regizorului peliculei „Moscova nu crede în lacrimi”, care a murit de COVID
Vladimir Menshov a fost un actor și regizor rus controversat.


Toți criticii l-au considerat mediocru, însă publicul s-a regăsit în filmele lui. A fost remarcat pentru prezentarea în filmele sale a „omului rus” și a vieții clasei muncitoare ruse.


Așa s-a întâmplat și cu Moscova nu crede în lacrimi, film recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1981.


Pelicula a adus URSS al patrulea și ultimul Oscar în istoria acestei țări.


Menshov este iubit în Rusia și pentru comedia sa „Dragoste și porumbei”, lansată în 1984. Acest film este încă printre cele mai vizionate la televiziunea rusă.


De departe, însă, cel mai cunoscut și apreciat rămâne “Moscova nu crede în lacrimi”.Președintele american Ronald Reagan a văzut filmul de 8 ori înainte de întâlnirea cu Gorbaciov, ca o încercare de a-i înțelege pe ruși, cu tragediile și contradicțiile lor.


Filmul a fost făcut cu bani foarte puțini, iar mulți actori refuzau să joace.


Actrițele au fost revoltate când auzeau că trebuie să joace rolul unei femei vulgare. Soția regizorului, actrița Vela Alentova, a fost cea care a acceptat rolul principal, într-un final, jucându-și, practice, viața: o drama a cuplurilor tinere din Rusia, într-un regim care le-a marcat generația.


Este memorabilă o scenă: seara, la cină, într-o sufragerie tipic sovietică, izbucnește un conflict al generațiilor anilor ’50 (Stalin) versus generația anilor ’70 (Hrușceov).


Când a primit Oscarul, Vladimir Menshov a aflat vestea abia a doua zi de la festivitate. A intrat dimineața în Mosfilm, iar femeia de serviciu l-a văzut de la distanță și a strigat: “Iată-l pe domnul Oscar!”


Vladimir Menshov a crezut că e o farsă, pentru că totul se întâmpla pe 1 Aprilie.


La acel moment, regizorul nu putea să călătorească în străinătate, iar reprezentantul URSS a acceptat premiul onorific pentru el.


Abia la bătrânețe, în 1988, la o gală a filmului sovietic, Mosfilm i-a dat statuetă pe o scenă. Vladimir Menshov a refuzat să o returneze. A luat-o acasă, iar gestul a fost urmat de un scandal care a făcut multe valuri.


Menshov s-a născut la 17 septembrie 1939 la Baku. A absolvit secția de actorie a Școlii de Teatru de Artă din Moscova, iar ulterior și studii postuniversitare la departamentul de regie VGIK (clasa lui Mikhail Romm).Menshov a jucat aproximativ o sută de roluri în film și a regizat filme cu mare priză la public precum „Moscova nu crede în lacrimi”, „Dragoste și porumbei”, „Shirley-Myrli”, informează Agenția Tass.


În 1981, Menshov a primit un premiu al Academiei pentru „Moscova nu crede în lacrimi” pentru cel mai bun film într-o limba străină, notează Agenția Tass. Premiul Oscar obținut este cu atît mai valoros, cu cât cinematografia sovietică se poate lăuda cu numai două asemenea distincții.


Toată viața, Vladimir Menshov a fost un communist convins, apropiat, în ultimii ani de Vladimir Putin, care l-a decorat în 2017.


Regizorul Vladimir Menshov a murit luni, 5 iulie 2021, de COVID-19, la vârsta de 81 de ani.

56 views0 comments