• Lumea in Stiri

Victor Fleming- Omul Zilei

Updated: Feb 23


La 23 februarie 1889 s-a născut regizorul american Victor Fleming. Un nume poate mai puțin sonor, deși foarte cunscut, pentru că a regizat celebrele filme „Vrăjitorul din Oz” și „Pe aripile vântului”, și cu ambele a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.


Dar Victor Fleming a început să lucreze la Hollywood din întâmplare când, în anul 1910 repara mașina regizorului și producătorului Allan Dwan. A obținut o slujbă ca depanator de cameră, apoi a devenit cameraman. În Primul Război Mondial a fost fotograf, iar în 1919 își începe cariera cu filmul „When the Clouds Roll By”, cu Douglas Fairbanks sr.


Până la succesele sale din 1939, a colaborat cu Gary Cooper în „The Virginian” – 1929, cu Jean Harlow în „Red Dust” – 1932, cu Henry Fonda „The Farmer Takes a Wife” – 1935, cu Spencer Tracy în „Captains Courageous” – 1937, apoi cu Clark Gable în „Test Pilot” – 1938.


Anul 1939 a fost fără îndoială anul său de glorie, când a regizat două dintre cele mai cunoscute filme ale sale, „Gone with the Wind” și „The Wizard of Oz”.


În 1943, a colaborat cu Irene Dunne în „A Gun Named Joe”, iar în 1948 a regizat un alt film notabil : „Joan of Arc”.


A primit o stea pentru filmele sale, situată în partea de vest pe Vine Street.