• Lumea in Stiri

Vine primavara?


Mâine este echinocţiul de primăvară, adică începutul primăverii astronomice care se instalează, în țară, exact la ora 11:37. Valabil pentru emisfera nordică, fenomenul este invers pentru emisfera sudică, unde se instalează toamna. În timp ce la Polul Nord începe lunga zi polară, iar la Polul Sud noaptea polară, care durează, fiecare, câte șase luni.

Cuvântul "echinocţiu" vine din franțuzescul "équinoxe", cu origine din cuvântul latin "aequinoctium", compus din "aequus"- ega şi "noctis"- noapte. Zilele vor fi tot mai lungi, în timp ce durata nopților scade până în 21 iunie, când se încheie primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară.

Un anotimp așteptat cu nerăbdare pentru că, teoretic, totul se luminează, pomii înfloresc, natura înverzește. Practic, însă, anul acesta aduce mai mult decât zăpada mieilor, cel puțin la munte, și ploi din belșug.

Adevărule este că luna martie, când iarna se întâlnește cu primăvara, este o perioadă a vremii capricioase, pe care o acceptăm cu fiecare Babă de la începutul lunii.

De la geruri aspre până la caniculă, meteorologii ne amintesc că în 30 martie 1952, la Odobești se înregistra o temepreatură record de aproape 33 de grade Celsius, cu plus. De altfel, sfârşitul lunii martie 1952 a fost foarte cald, în aceeaşi zi înregistrându-se maxime absolute în ţară: aproape 32 de grade la Medgidia, 30,6 grade la Sibiu, sau aproape 31 de grade la Constanţa.

În capitală, maxima absolută înregistrată la staţia meteorologică Băneasa în 30 martie 1947, a fost de 29 de grade Celsius.


Tot în martie, în data de 11 din anul 2005, s-au înregistrat și minime istorice de -33 de grade, la staţia meteorologică Obârşia Lotrului. În același an meteorologii înregistrează minime absolute ale lunii, majoritatea sub -18ºC, la 24 staţii meteorologice din țară, printre care la Bîlea Lac,-31,7 grade Celsius, sau Stâna de Vale, -26,6 grade.

În București, minima absolută a lunii martie înregistrată în urmă cu trei ani la stația meteorologică Băneasa, la 1 martie, a fost de -21,7 grade Celsius.


Au fost și ani în care stratul de zăpadă depășea 70 de centimetri în capitală- în 1993, și peste 2 metri la Bâlea Lac. Anul acesta, la Bâlea sunt peste 3 metri de zăpadă, așa că probabil va fi un nou record de care ne vom aminti anii viitori.9 views0 comments