• Lumea in Stiri

Vinurile ascunse din Palatul familiei regale elene


Lucrările de renovare de la fostul Palat de vară din Tatoi al familiei regale elene au scos la iveală sute de sticle de vin.


Este vorba despre peste 4.000 de sticle cu diverse băuturi, printre care o sticlă de whisky de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii din 6 februarie 1952 sau vinuri de la Chateau Margaux, Chateau de Vincennes şi Chateau Rothschild, din secolul al XIX-lea.


La ora actuală, la Palatul de vară de la Tatoi, la nord de Atena, sunt lucrări de restaurare în urma cărora clădirea urmează să fie transformată în muzeu şi destinaţie turistică.Terenul pe care se află Palatul Regal de la Tatoi a fost cumpărat la sfârşitul anilor 1870 de Regele Gheorghe I, din dinastia germană de Glücksburg, pentru buna sa soţie, Regina Olga, membră a familiei imperiale ruse. Clădirea centrală a palatului este o reşedinţă construită din piatră, în stil gotic, după modelul în miniatură al Palatului Peterhof din Sankt Petersburg, capitala Rusiei imperiale până în 1917. Imobilul a fost ridicat între 1886-1888 după planurile arhitectului grec Savva Boukis şi a fost locuit oficial de familia regală a Greciei până în decembrie 1967 când, la Atena, s-a instituit o dictatură militară, în urma unei lovituri de stat. Palatul Regal de la Tatoi are, pe terenul aferent, aproximativ 40 de clădiri anexă, astăzi toate părăsite şi într-o stare avansată de degradare.


În timpul Primului Război Mondial, o parte a Palatului Regal de la Tatoi a fost mistuită de un incendiu puternic, pierzându-şi viaţa atunci mai mulţi oameni şi fiind distruse obiecte valoroase aflate în posesia familiei regale. Regele Constantin I (1913-1917 şi 1920-1922) era căsătorit cu Regina Sofia, sora Împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei, şi s-a speculat că a fost o acţiune comandată de la Berlin pentru a convinge guvernul de la Atena, şi pe Rege personal, să intre în război alături de Puterile Centrale. Regina Sofia, după decesul soţului ei, a locuit apoi vreme îndelungată la Sinaia şi la Palatul Regal din Mamaia, ca invitată a fiicei sale, Principesa Elena, soţia Regelui Carol al II-lea şi mama Regelui Mihai.


La Palatul Regal de la Tatoi s-a celebrat, în 1948, cununia regelui Mihai al României, aflat în exil, cu Regina Ana, fiind oaspetele vărului său, Regele Paul (1947-1964), şi el un locatar consecvent al Palatului Regal din Mamaia.

Regele Constantin al II-lea al Greciei şi Regina Anne-Marie, împreună cu întreaga familie regală, au plecat din ţară imediat după lovitura de stat din noaptea de 13 spre 14 decembrie 1967 şi nu au mai revenit până la proclamarea oficială a Republicii, în 1973.

După 1973, Palatul Regal de la Tatoi, împreună cu toate bunurile familiei regale, au fost trecute în proprietatea statului iar Regelui Constantin al II-lea i s-a interzis prezenţa în Grecia. O bună parte a interioarelor palatului a fost transferată în alte reşedinţe oficiale, o altă parte a fost furată iar clădirile anexă de pe cuprinsul proprietăţii au fost lăsate în paragină.


În Grecia, monarhia a fost abolită în 1974 după restaurarea democraţiei.158 views0 comments