• Lumea in Stiri

Voluntari expusi noului coronavirus-studiu fara precedent in Marea Britanie


Studiul în care voluntari sunt expuşi noului coronavirus este prezentat drept o premieră mondială și urmează să înceapă în Regatul Unit săptămânile viitoare, scrie agenția France Presse.


Doze slabe de SARS-CoV-2 vor fi injectate unui număr de cel mult 90 de voluntari cu vârste între 18 şi 30 de ani, într-un mediu securizat, a anunţat într-un comunicat Guvernul de la Londra.


Testul încearcă să evalueze care este cea mai mică cantitate de virus care provoacă o infectare, cu scopul de a dezvolta vaccinuri şi tratamente împotriva bolii COVID-19.


”În pofida faptului că s-au înregistrat progrese în dezvoltarea unor vaccinuri, noi vrem să găsim cele mai bune vaccinuri şi cele mai eficiente în vederea unei utilizări pe termen mai lung”, a declarat ministrul însărcinat cu Întreprinderile Kwasi Kwarteng.


El apreciază că studiul ”va ajuta o accelerare a cunoştinţelor cercetătorilor cu privire la modul în care (noul) coronavirus afectează oamenii şi ar putea favoriza dezvoltarea rapidă a unor vaccinuri”.


Regatul Unit, una dintre cele mai dur afectate ţări în Europa de COVID-19, a fost prima ţară occidentală care a lansat o campanie de vaccinare în masă în luna decembrie.


Peste 15 milioane de persoane - în special cele în vârstă de peste 70 de ani şi îngrijitori - au fost vaccinate, până acum, cu cel puţin o doză de vaccin.


Studiul, finanţat de către Guvern cu 33,6 milioane de lire sterline, este realizat în parteneriat cu Royal Free Hospital din Londra.


După prima fază a studiului, vaccinuri validate prin teste clinice ar putea fi administrate unui număr mic de voluntari, care ar urma să fie expuşi apoi noului coronavirus, în vederea identificării celor mai eficiente vaccinuri.


Medici şi oameni de ştiinţă urmează să fie disponibili 24 de ore din 24, pentru a veghea la securitatea voluntarilor şi a monitoriza efectele SARS-CoV-2 în cazul participanților la studiu.