• Lumea in Stiri

Voluntarii care colorează satele


Timp de trei zile, începând de joi, 17 iunie, 400 de voluntari se vor aduna la Ilidia, județul Caraș Severin, unde vor repara şi zugrăvi faţadele a 30 de case tipice pentru această zonă pitorească din Banatul Montan.


La final, fiecare casă renovată va fi înfrumuseţată cu flori potrivite zidurilor din piatră. Este o acțiune a Asociaţiei Acasă în Banat ediția a III-a ediţii a proiectului "Color the Village"/"Colorează satul".

Localitatea Ilidia se mai numeşte şi "Mica Americă", întrucât multe din casele de aici au fost construite în urmă cu un secol de bănăţenii care au imigrat în Statele Unite. Casele sunt frumos decorate, cu porţi şi ferestre atent sculptate de meşteri locali.

Proiectul "Color the Village"/"Colorează Satul", unic în România, are loc în fiecare an în altă localitate din Banat şi îşi propune să pună în valoare arhitectura tipică din această zonă. Pentru munca lor, voluntarii vor fi recompensaţi cu momente sportive şi artistice, seara de vineri, de exemplu, fiind dedicată muzicii populare bănăţene.

Acțiunea a avut loc și anul trecut, dar în luna ianuarie, înainte de izbucnirea pandemiei, când 30 de case din satul Racovița au fost colorate în 3 zile.

47 views0 comments