• Lumea in Stiri

Vom returna ambalajele cu sacoșa la magazin?


Proiectul ambițios de recuperare a ambalajelor de la clienți prin reținerea unei garanții de 0,5 lei/sticlă, pet sau doză de aluminiu pare unul ingenios, dar greu de pus în practică, cel puțin deocamdată. Sistemul garanție-returnare (SGR) se derulează cu succes în aproape jumătate din țările europene, însă la noi se lovește de probleme mari, semnalate de retaileri și administratori ai magazinelor mici.


Chiar dacă proiectul a fost considerat favorabil de mai multe organizații non-profit din domeniu, iar sondajele au arătat o deschidere a cumpărătorilor pentru aplicarea lui, negustorii se văd legați de mâini (cel puțin deocamdată). Retailerii au nevoie de spații mari pentru colectare, de personal suplimentar și utilaje, fiind nevoiți să investească zeci de milioane de euro în cazul rețelelor mari și zeci de mii de euro în cazul magazinelor mici, individuale. Suntem unul dintre statele europene în care mecanismul reciclării deșeurilor este modest, autoritățile considerând că li se acordă destul timp comercianților, până la 1 aprilie 2022, pentru punerea la punct a sistemului.”Este necesar ca micile magazine să fie parte din sistem, pentru a spori accesibilitatea acestuia, cetățenii nu trebuie să meargă kilometri întregi pentru a returna ambalajele de băuturi(...)”, susține călăuzitor proiectului și inițiator al HG , Mircea Fechet, fost ministru al Mediului. Dar, vedeți ambalajele ”de băuturi” trebuie aduse curate de către clienți, iar sticlele de ulei comestibil și altele asemenea vor da de furcă cumpărătorilor și vânzătorilor deopotrivă.


Par lucruri mărunte, pe lângă faptul că mecanismul de reciclare cu garanție ar urma să fie administrat de un ONG desemnat de ministrul Mediului, o asociație fără scop lucrativ, aleasă printr-un Ordin de Ministru pentru o perioadă de zece ani. Aceasta ar urma să administreze o piață a ambalajelor ce poate ajunge la 600 de mii de euro. În acest fel, ambalajele din plastic, metal și sticlă colectate în țara noastră ar deveni proprietatea administratorului, adică al organizației neguvernamentale.

Dar se vorbește deja de o mafie a ambalajelor, cu mult înainte ca acestea să fie spălate de clienți și returnate la magazin.


12 views0 comments