• Lumea in Stiri

"Xin Nian Hao" de Anul Nou chinezesc

Updated: Feb 14Anul Nou chinezesc începe pe 12 februarie 2021 şi se va încheia pe 30 ianuarie 2022.

Acesta este al 4718-lea an chinezesc şi este Anul bivolului alb de metal, potrivit astrologiei chineze. Pentru anul 2021 autorităţile de la Beijing au anulat sărbătorile de Anul Nou chinezesc, în mai multe provincii, în urma detectării unor focare restrânse de COVID-19 în unele dintre ele.


Locuitorii au fost îndemnaţi să petreacă sărbătorile acasă. În anii trecuţi erau virale imaginile cu cozile de maşini, când milioane de chinezi călătoreau spre locul natal, pentru a sărbători alături de familie.

Noul An chinezesc sau Festivalul de primăvară, are o vechime de 4000 de ani, este cea mai

lungă sărbătoare națională a anului, marcată cum se cuvine şi în Hong Kong, Singapore, Indonezia, Taiwan, sau în cartierele chinezești din orașele din întreaga lume.

Sărbătorile pot dura până la 16 zile, dar numai primele şapte zile sunt considerate sărbători legale (11-17 februarie 2021). Festivalul de primăvară începe oficial pe 12 februarie (11 februarie este Revelion) şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor pe 26 februarie.


Masa de Revelion la chineziTradițiile și obiceiurile sunt respectate în fiecare familie. Se face curățenie generală în casă, pentru a îndepărta orice nefericire, pereții se îmodobesc cu afișe cu diverse scrieri și imagini cu Noul An Chinezesc și cina, numită Nian Ye Fan

"Masa Reîntregirii"', reprezintă momentul cel mai important.


Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Se mănâncă pui, porc, pește, pachețele de primăvară, tăiței și tortulețe din legume, pe lângă alte preparate tradiționale care variază în funcție de zonă.

În sudul Chinei, această masă este foarte bogată, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, fiecare reprezentând diferite dorinţe.


Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul, care are în interior o monedă iar pentru cel care o găseşte este semn de noroc în anul ce vine.


Brânza de soia şi peştele sunt simboluri ale bogăţiei, crevetele roz - simbol al fericirii şi însufleţirii, stridiile uscate - simboluri ale bunăstării, salata de peşte crud (yu sheng) - simboluri ale norocului şi prosperităţii, părul de înger (Fai-hai - preparată din alge de mare cu aspect de păr, comestibil însă) - al prosperităţii, iar găluştele fierte în apă (Jiaozi) - simboluri ale bunăstării în viaţa familială.

Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii (în marile oraşe sunt interzise), despre care se crede că alungă spiritele rele.


În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi.

Ei îşi adresează reciproc "Xin Nian Hao" ("La Mulţi Ani!"). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai. Animalele horoscopului chinez

Fiecare an oriental este sub semnul unuia dintre cele 12 animale ale horoscopului chinez: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul.


Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa, iar acestea sunt conectate la cinci culori - alb, negru, verde, roşu şi maro.

Printre nativii celebri ai anului bivolului se află personalităţi precum: Margaret Thatcher, Charlie Chaplin, Wayne Rooney, Barack Obama, Bill Cosby, George Clooney, Walt Disney, Bruce Springsteen, Anthony Hopkins, Lionel Richie, Vincent Van Gogh, Meryl Streep.

13 views0 comments