• Lumea in Stiri

Ziua în care casa se stropeşte cu aghiasma mică


În fiecare an, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști creştinii ortodocşi marchează o sărbătoare importantă: Izvorul Tămăduirii.


Anul acesta, ea pică pe 7 mai.


În această zi, bisericile fac sfințirea aghesmei mici după Liturghie.


Se spune că cei care beau această agheasmă se vindecă, iar în unele locuri se stropește și casa cu agheasmă mică.


În unele zone ale ţării, în această zi se mai practică „Jurământul juvenil”. Ceremonia se face între tineri cu vârste între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex. Tinerii trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.


Tradiţia numită Înfrăţitul, un legământ între băieţi sau un legământ între fete, are scopul ajutorării reciproce, în cele mai dificile momente din viaţa lor, între cei care s-au înfrăţit.

În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.


În tradiția populară, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai bună zi din an.


În această sărbătoare se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele.De regulă, preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși.


În România există câteva izvoare tămăduitoare. Unul dintre ele se află la Mănăstirea Ghighiu din Prahova. Mai există și la Mănăstirea Dervent un izvor cu apă tămăduitoare, dar și la Mănăstirea Hoacioara din județul Neamț. De asemenea, la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă există un astfel de loc.


Potrivit legendei, o minune s-a petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol.


Se spune că un om orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor.

El a ajuns la acest izvor călăuzit de cel care avea să fie împărat al Bizanțului, Leon I, căruia îi ceruse apă.

Maica Domnului l-a îndemnat pe acesta să îndrume omul orb către izvorul care l-a vindecat.


După ce a ajuns împărat, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid.