• Lumea in Stiri

Ziua Dante


Sute de evenimente sunt planificate în Italia pentru a marca cei 700 de ani care au trecut de la moartea poetului naţional Dante Alighieri.

În ciuda crizei sanitare, sunt planificate lecturi, expoziţii, concerte pe o lungă listă a evenimentelor pregătite de-a lungul întregului an 2021, pentru celebrarea autorului faimoasei „La Divina Comedia”. Pentru ziua de mâine, când în Italia este Ziua Dante, momentul special a fost pregătit actorul Roberto Benigni, laureat cu Oscar, care va susţine un recital de poezie. Spectacolul susţinut de artistul în vârstă de 68 de ani la Roma va fi televizat.


Din prima zi a anului în care Italia celebrează 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, ”Divina Comedie” este disponibilă pentru utilizatorii de internet din întreaga lume, în urma unei inițiative a Galeriilor Uffizi, care găzduiesc manuscrisele celebrei lucrări. Toate desenele și schițele care ilustrează poemul sunt disponibile online pentru prima dată, pe site-ul Galeriilor. Ilustrațiile au fost realizate la sfârșitul secolului al XVI-lea de pictorul Federico Zuccari, renumit pentru pictura frescelor care decorează cupola Domului Santa Maria del Fiore din Florența. Galeriile Uffizi au deschis Anul Dante publicând pe site expoziția virtuală ”A riveder le stelle”, beneficiind de un aparat didactic și critic redactat de Donatella Fratini, curator al desenelor schițelor realizate între secolul al XVI-lea și secolul al XVIII-lea, găzduite de Galerii.

Astfel, toate ilustrațiile care compun ”Commedia dello Zuccari” au fost digitalizate în format high-definition și organizate sub forma unei călătorii în etape, care le permite vizitatorilor să admire pentru prima dată în întregime și în detaliu desenele și schițele pictorului. Cele 88 de lucrări, realizate de Zuccari la sfârșitul secolului al XVI-lea, constituie cel mai impresionant grup ilustrativ al ”Divinei Comedii” creat înainte de secolul al XIX-lea. Creată între 1586 și 1588, în timpul șederii lui Zuccari în Spania, grupul de ilustrații a intrat în colecția Galeriilor Uffizi în 1738, datorită donației mecenei Anna Maria Luisa de Medici. ”Până acum aceste frumoase ilustrații au fost văzute de puțini cărturari și expuse publicului doar de două ori în istorie, în 1865 şi 1993, și nici atunci în totalitate”, a spus directorul Galeriilor Uffizi, Eike Schmidt.

Și cel mai cunoscut portret al lui Dante Alighieri, realizat de pictorul renascentist toscan Andrea del Castagno, şi păstrat la Galeria Uffizi din Florența, şi-a regăsit „tinerețea” pe care o pierduse în urma intervențiilor succesive, grație unor noi lucrări de restaurare,

Dante Aligheri s-a nascut la Florența în 1265 și a murit, la 25 martie 1321, în orașul Ravenna, situat în regiunea Emilia-Romagna. Ambele orașe preconizează organizarea unor evenimente ample de celebrare, în timp ce la Roma, muzeul Scuderie del Quirinale, va organiza expoziția ''Inferno'', care va avea vernisajul pe 5 octombrie și va putea fi vizitată până în ianuarie 2022.


Din cauza pandemiei, doar muzeele din regiuni cu risc scăzut își pot deschide porțile pentru vizitatori. Există, de asemenea, planuri pentru redeschiderea teatrelor cu un număr limitat de spectatori de la sfarsitul lunii, dar totul ține de evoluția celui de-al treilea val al infectărilor cu noul coronavirus, care afectează inclusiv Italia.