• Lumea in Stiri

Ziua Internaţională a Cititului Împreună


Prima zi de miercuri din luna februarie este „Ziua Internaţională a Cititului Împreună” sau „Ziua internaţională a cititului cu voce tare”, eveniment care atrage atenția asupra importanţei lecturii și a alfabetizării. O abilitate care trebuie dezvoltată din copilărie, pentru că ne va ajuta mai târziu să fim inteligenți, creativi, să avem un vocabular și exprimare bogate. Sunt concluzii ale studiilor realizate de-a lungul timpului, dacă mai era nevoie de confirmare științifică.

Cineva spunea: „Unii citesc și adorm, alții citesc și… se trezesc“, dar studiile spun că cititul ne face mai buni.

Studiul realizat la Universitatea Emoty din Statele Unite a demonstrat că lectura ne ajută să fim empatici, adică să putem înțelege mai bine sentimentele celorlalți. De aici rezultă și o abilitate socială mai mare, așadar relații de calitate mai bună. Și concluzia că o carte bună este o metodă la-ndemână să devenim mai buni. Și dacă devenim mai buni, vom fi și mai relaxați. Șase minute cu cartea-n mână sunt suficinte ca să scăpăm de stres, , spun tot cercetătorii universitari.


Lista beneficiilor pe care le aduce lectura este mult mai lungă, de la metodă pentru dezvolarea personală, menținerea memoriei, sau îmbunătățirea calității somnului, până la bucuria pe care o putem face copiilor care nu au descoperit încă bucuria cititului. Și pentru asta există o rețetă simplă, scrisă de asociația Citim Împreună România: Primul pas este să alegem o carte pentru copii. una cu text bogat şi ilustraţii plăcute. O poveste cu mai puţin de 1000 de cuvinte, ce poate fi citită în mai puţin de 20 de minute. Apoi, copiii sigur au o mulțime de prieteni online, așa că cercul literar este deschis. Lectura, ilustrațiile, timpul petrecut împreună vor fi o plăcere. După care...vă puteți întoarce la primul pas. Sigur va fi o zi reușită!