• Lumea in Stiri

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, marcată printr-o ceremonie virtuală


Parlamentul European va marca, miercuri, Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului printr-o ceremonie virtuală, la 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, pe 27 ianuarie 1945.


Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, ceremonia va fi deschisă de Președintele David Sassoli, la ora 11.00. Vor urma discursuri ale președintelui Conferinței rabinilor europeni, rabinului șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, și dansatorului Gyula Sárközi, coregraf și reprezentant al comunității de romi.


Comemorarea se va încheia cu un minut de reculegere în onoarea victimelor Holocaustului și cu rugăciunea El Maleh Rahamim, recitată de Israel Muller, cantor șef al Marii Sinagogi a Europei de la Bruxelles.


Ceremonia va putea fi urmărită miercuri, 27 ianuarie, în direct aici.


27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz - Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata societică.


Muzeul Holocaustului din România explică, pe larg, semnificația acestei zile, aici.


Doar 7 state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul.


În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.


Foto: Muzeul Holocaustului din România

6 views0 comments