• Lumea in Stiri

Ziua Mondiala fara Tutun- ce se intampla cand ne lasam de fumatLa 31 mai, în lumea întreagă este marcată Ziua Mondială fără tutun.


În fiecare an se vând, oficial, în jur de 6,5 trilioane de țigări, ceea ce înseamnă că în fiecare zi se aprind aproximativ 18 miliarde de țigări. Iar dintre cei aproximativ 1,3 miliarde de fumători din lume, 80% trăiesc în țări cu venituri mici și medii.


Un fenomen care nu ocolește România unde peste jumătate dintre fumătorii sunt bărbaţi. De ce se apucă de fumat? Pentru a se simţi "cineva", arată concluziile unui studiu potrivit căruia mirosul neplăcut de tutun ajunge să fie și un motiv serios de conflict, inclusiv la serviciu.

Și nu sunt puțini cei care sunt conștienți de consecințele viciului care îi stăpânește. Ba chiar bolii, după cum a catalogat Organizația Mondială a Sănătății dependența de nicotină.

780 milioane de fumători spun că și-ar dori să se lase de fumat, dar numai o treime au și acces la instrumente ce îi pot ajuta să reușească.


Care sunt beneficiile renunţării la fumat?


- În 20 de minute alura ventriculară şi tensiunea arterială scad.

- În 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.

- În 12 săptămâni circulaţia sângelui şi funcţia pulmonară se îmbunătăţeşte.

- În 1-9 luni tusea şi disfuncţiile de respiraţie se îmbunătăţesc.

- După 1 an riscul de boală coronariană scade la jumătate în comparaţie cu a unui fumător.

- După 5 ani riscul de accident vascular scade.

- La 10 ani riscul de cancer pulmonar scade la jumătate în comparaţie cu a unui fumător, descreşte de asemenea riscul de cancer de gură, gât, esofag, vezică urinară, pancreas.

- La 15 ani riscul de boală coronariană este egal cu a unui nefumător.