• Lumea in Stiri

Ziua Păsărilor Migratoare


În a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie, e vorba despre păsări migratoare.


În toată lumea sunt organizate evenimente precum festivaluri de păsări, programe de educaţie, expoziţii şi excursii de observare a păsărilor pentru a sărbători această zi.


Activităţile de Ziua mondială a păsărilor migratoare au loc în multe ţări şi locuri diferite de pe glob, unite printr-o campanie şi o temă comună. Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial din anul 2006. Scopul este de a evidenţia necesitatea conservării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora.


Tema aleasă pentru 2021 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este: "Cântă, zboară, înalţă-te - Ca o pasăre!" ("Sing, Fly, Soar - Like a Bird!").


Mai exact, anul acesta, campania se va concentra asupra cântecului şi zborului păsărilor ca modalitate de a inspira şi a conecta oamenii de toate vârstele din întreaga lume, în dorinţa lor de a celebra păsările migratoare şi de a se uni într-un efort comun, global pentru a proteja păsările şi habitatele de care au nevoie pentru a supravieţui. Tema din 2021 reprezintă, totodată, o invitaţie pentru oameni să se reconecteze cu natura ascultând activ şi urmărind păsările - oriunde s-ar afla.


În timpul pandemiei, care a încetinit multe activităţi, oamenii din întreaga lume au ascultat şi privit păsările ca niciodată.


Pentru mulţi oameni, cântecul păsărilor a fost, de asemenea, o sursă de confort şi bucurie în timpul pandemiei. Ce păsări migrează în şi din România?


Din cele aproximativ 400 de specii de pasari care traiesc in tara noastra, aproximativ 350 de specii sunt pasari migratoare.


La începutul lunii martie, se întorc păsările care se hrănesc cu semințe, gândăcei sau resturi de plante.

Printre primele care revin în țară se află cinteza, mierla, barza, privighetoarea, sturzul cântător, graurul, măcăleandrul, stârcul și grangurul. Sosirea ciocârliei este semn că primăvara s-a stabilit în mod definitiv în locurile în care ea s-a așezat. Este o pasăre călătare de talie mică, cu pene pestrițe, cântătoare și care obișnuiește să zboare la mari înălțimi. Este considerată și fiica soarelui sau fata care s-a îndrăgostit de soare.


Rândunica este cea mai cunoscută pasăre călătare, are coada despicată, iar pe spate este neagră-cenușie și în restul corpului albă. Este de talie mică și, de obicei, își face cuib la streașina casei, prin grajduri, poduri sau chiar în casele nelocuite ale oamenilor.


Barza este o pasăre carnivoră, care se hrănește cu broscuțe, peștișori sau șoareci. Pe vremuri, nu se apropiau de oameni, însă acum sunt sate în care există câte un cuib de barză pe fiecare stâlp.

Foto: SOR

29 views0 comments

Recent Posts

See All