• Lumea in Stiri

Ziua Pamantului in Gradina Palatului Baroc din Oradea


Grădina Palatului Episcopal din Oradea este gazdă pentru o mulțime de evenimente de Ziua Internaţională a Pământului, 22 aprilie. Între orele 10.00 - 13.00 și 16.00 - 19.00 se vor organiza tururi ghidate pentru a descoperi arborii de valoare ai grădinii, zonele special amenajate pentru păsări, dar și ateliere și concursuri pe tema îngrijirii mediului.

‘La fiecare oră fixă va porni câte un grup ghidat. În caz de vreme favorabilă, se vor organiza ateliere de creaţie şi concursuri, precum şi ateliere pe tema îngrijirii conştiente a mediului, toate aceste activităţi urmând a fi desfăşurate în aer liber’, potrivit comunicatului Episcopiei.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut şi ca Palatul Baroc din Oradea, este unul dintre cele mai valoroase edificii construite în acest stil pe teritoriul României. După retrocedarea palatului către episcopie, în anul 2006, Palatul Episcopal în sine şi Grădina de peste 5 hectare, au fost refăcute complet. Vizitatorii care au ajuns în parcul Palatului, au fost fermecați de arborii seculari, magnoliile imense, pomii de rodie şi smochin, butucii de viţă şi plantele exotice.

În parteneriat cu Universitatea Szent Istvan din Budapesta, în premieră în România, cu un aparat special s-a determina starea de sănătate a arborilor. Aici se află un stejar secular de peste 150 de ani, patru magnolii de peste 90 de ani, în jur de 30 de arbori Tisa centenari şi zeci de castani venerabili.


Cu ocazia cartării dendrologice a grădinii în anul 2019, în parc au fost identificaţi 633 de arbori, 237 arbuşti şi 92 conifere. În cursul lucrărilor de reamenajare, a fost scoasă în evidenţă structura originală a grădinii. Pe latura vestică a catedralei este o grădină biblică împărţită în parcele rotunde şi rectangulare în tradiţia grădinilor monastice medievale. În grădină au mai fost plantate 7.000 de lalele şi încă aproximativ 40 de soiuri de plante, care vor înflori de-a lungul întregului an.


Recent Posts

See All