• Lumea in Stiri

Ziua Recunostintei si Black Friday


În a patra zi de joi din noiembrie este sărbătorită Ziua Recunoştinţei, Thanksgiving Day, în Statele Unite. Sărbătoarea amintește de miraculoasa recoltă din anul 1621, care a salvat viaţa primilor imigranţi sosiţi în Lumea Nouă de pe îndepărtatele meleaguri britanice.

Ziua recunoștinței a fost declarată sărbătoare Națională în anul 1789 de primul președinte american, George Washington.

Tradițional, Ziua Recunoștinței este zi liberă, în care familiile se adună în jurul mesei îmbelșugate, de pe care nu lipsesc curcanul, jambonul, piureul de cartofi, cartofii dulci, porumbul și plăcinta de dovleac.
Anul acesta, americanii vor scoate din buzunare cu 14% mai mult decât anul trecut e pentru acoperirea cheltuielilor de Ziua Recunoștinței, aceasta fiind cea mai mare creştere anuală din ultimii 31 de ani, potrivit American Farm Bureau Federation.

O altă tradiție americană este salvarea, de la sacrificare, a cel puţin unui curcan, pe care o face, simbolic, preşedintele Statelor Unite ale Americii.Ziua Recunoștinței, cu alte date, este considerată sărbătoare națională și în Olanda, Filipine și Liberia. Sărbători asemănătoare sunt și în Germania, Japonia, Marea Britanie sau India.


A doua zi după Ziua Recunoștinței este, tot tradițional, „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) ziua în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.


Cum se formau la noi înainte de 1989, dar și mai târziu, la deschiderile magazinelor care ofereau tot felul de promoții. Așadar, succes la cumpărături!


11 views0 comments