• Lumea in Stiri

Ziua ursului și a marmotei


Ziua ursului este sărbătorită în România, dar şi în alte țări, la 2 februarie, la aceeaşi dată când în Statele Unite ale Americii și Canada se sărbătorește Ziua marmotei.


Ambele au în comun predicţia vremii pentru următoarea perioadă.


Ursul a avut un rol calendaristic deosebit la populaţiile nordice care l-au asimilat cu Luna, deoarece dispare odată cu sosirea iernii şi reapare primăvara.


De Ziua ursului, se spune că ursul iese din bârlog şi îşi priveşte umbra.


Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi dărâmă bârlogul, se joacă, merge la râu şi bea o gură de apă şi pleacă apoi prin pădure, semn că iarna e pe sfârșite.


Dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile.


Oamenii din popor asociază comportamentul ursului cu timpul capricios de la sfârşitul iernii, aşa cum şi Baba Dochia este răspunzătoare de zilele schimbătoare de la începutul primăverii.


De asemenea, se crede că, în această zi, timpul este favorabil pentru observaţii meteorologice şi astronomice.


Agricultorii ştiu cum va fi vremea după comportamentul ursului şi pot face prognoza timpului optim al culturilor de peste an.Ziua Marmotei și drepturile animalelorÎn Germania, rolul ursului este luat de bursuc, iar în Statele Unite ale Americii - de către marmotă.


Cea mai faimoasă marmotă din lume, Phil, prezice când se va încheia iarna: în cazul în care nu îşi va vedea umbra, primăvara începe să se instaleze.


Marmota este aşteptată în fiecare an de sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice.


Ritualul este acelaşi an de an: rozătoarea se trezeşte în dimineaţa zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi şi de reflectoare, pe fondul uralelor şi aplauzelor.


Membrii unui grup care a jurat să susţină marea tradiţie a Zilei marmotei, ce poartă frac, cămăşi albe, cu joben şi papion, îl trezesc pe Phil şi anunţă predicţia sa.Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din SUA. Manifestările ocazionate de această sărbătoare au luat amploare din 1966, când au început să fie transmise în direct la televiziune. Filmul "Groundhog Day", din 1993, ce îl are ca protagonist pe actorul Bill Murray, a făcut oraşul american Punxsutawney celebru în întreaga lume.


Însă, organizaţia pentru drepturile animalelor PETA a transmis o scrisoare la 28 ianuarie 2020 prin solicită ca Punxsutawney Phil să nu mai fie chinuit pentru acest ritual şi să fie înlocuit cu o marmotă - robot cu inteligenţă artificială, care chiar poate prezenta prognoza.17 views0 comments

Recent Posts

See All